Hoe vraag ik een attest inkomenstarief aan?

Vraag ten vroegste 2 maanden voor de start van de opvang (of de wenmomenten) een 'attest inkomenstarief' aan de website van Kind en Gezin.

Hier leggen we stap voor stap uit hoe je je inkomenstarief kan berekenen of het attest kan aanvragen. Wat heb je nodig? Een e-ID (elektronische identiteitskaart) met pincode, een federaal token met een e-mailadres of de applicatie itsme

1. Surf naar Mijn Kind en Gezin
    Klik op de tegel 'Inkomenstarief Aanvragen of simuleren' en log in met je digitale sleutel.
    Klik na het inloggen opnieuw op de tegel 'Inkomenstarief Aanvragen of simuleren'.

2. Klik op de knop 'Attest inkomenstarief aanvragen'.
    Wil je enkel je inkomenstarief berekenen of simuleren, zonder een attest aan te vragen, klik dan op de knop 'Inkomenstarief berekenen'.

3. Vraag je attest aan:
    • Kies of je je inkomen bekend wil maken of niet:
    • Als je klikt op 'ja', dan betaal je volgens je inkomen.
    • Als je klikt op 'nee', dan betaal je voor de opvang het maximumtarief.
    • Duid aan of het een eerste aanvraag is of niet. Kies de optie 'Nee' voor een eerste aanvraag.

4. Klik op 'Verder'. De gegevens van je gezin worden nu automatisch opgehaald bij de kruispuntbank.
    Heb je geen Belgisch aanslagbiljet?
    Vul in het veld 'Bruto maandinkomen' het loon in van de maand vóór de aanvraag van het attest. Start de opvang vlak na het moederschapsverlof? Vul het loon van de laatste maand voor het moederschapsverlof in.
    Als je met een formeel document kan aantonen dat je geen inkomen hebt, vul dan het bedrag '0' in.

5. Vul de gegevens van je kinderen aan. Duid aan of er een meerling is in je gezin.
    Vul de ontbrekende gegevens aan van je kinderen ten laste. Bijvoorbeeld ook kinderen in co-ouderschap die als kind (tot en met 12 jaar) niet officieel op jouw adres zijn ingeschreven maar bij de andere ouder.

6. Vul in of er een specifieke situatie is. De lijst van specifieke situaties verschilt naargelang het inkomen.

7. Klik op de knop 'Verder' en je krijgt een overzicht van de aanvraag en het inkomenstarief.

8. Vul eventueel een tweede e-mailadres in. Ga akkoord met de voorwaarden en klik op de knop 'Maak mijn attest aan'.

9. Je kan nu een samenvatting van je aanvraag en je attest(en) downloaden en printen.

Lukt het aanmaken van je attest niet? Maak dan een afspraak bij de verantwoordelijke van de opvang via het contactformulier voor kinderopvang.
Zonder attest inkomenstarief kan je kind niet starten in de opvang.