In dialoog met asielzoekers
In oktober 2019 organiseerde Familiehulp verschillende ‘Dialoogtafels’, waarmee we bewoners van de opvangcentra voor asielzoekers in Sint-Truiden, Houthalen-Helchteren en Heusden-Zolder lieten kennismaken met onze medewerkers en klanten. Deze ontmoetingen kaderden in het project ‘In de zorg – Uit de zorgen’, dat vluchtelingen wil begeleiden naar een job in de zorgsector.
Zorgpartner Josiane Abrams en enkele verzorgenden van het zorgteam Tongeren nemen deel aan een van deze dialoogtafels. “Toen ik het idee binnen mijn zorgteam lanceerde, kwamen er positieve reacties op. Er was vrij snel voldoende interesse om samen een dialoogtafel bij te wonen.”
“Het werd een interessante en leerrijke namiddag”, vertelt Josiane. “De mensen uit de asielcentra vertelden over hun achtergrond, hun leven in hun land van herkomst of de motivatie om naar Europa te komen. Ik zag veel van mijn verzorgenden aandachtig luisteren en onder de indruk raken van hun verhalen en ervaringen.”
Zelf ziet Josiane ook het nut van het project en de dialoogtafels. “Momenteel werken er in onze regio van Tongeren amper mensen met een allochtone achtergrond. Maar we beseffen dat we deze mensen in de toekomst hard nodig zullen hebben. Dat is ook het uitgangspunt van het project ‘In de zorg – Uit de Zorgen’: vluchtelingen en asielzoekers actief ondersteunen op de arbeidsmarkt en hen helpen om een job te vinden in de zorgsector. Want nu vinden beide partijen elkaar nog veel te weinig.”
Al loopt het niet altijd van een leien dakje. “Na onze dialoogtafel is er een vluchteling stage komen lopen als huishoudhulp. We merkten snel dat factoren als taal en kennis toch erg belangrijk zijn. Er moeten dus zeker voldoende opleidingen worden voorzien om die kloof te overbruggen. Als die voorwaarden vervuld zijn, zal de samenwerking al veel vlotter verlopen.”
Heb je nog meer interesse in de dialoogtafels? Je kan de resultaten ervan bekijken in deze video.
“Heel blij met deze kans”
Nada Alhussein vluchtte in 2016 voor het oorlogsgeweld in Syrië. Vandaag woont zij met haar man en drie kinderen in Limburg en is ze aan de slag als huishoudhulp met dienstencheques bij Familiehulp. “Tijdens mijn asielprocedure leerde ik het project ‘In de Zorg – Uit de Zorgen’ kennen”, vertelt Nada in uitstekend Nederlands. “Zo kwam ik bij Familiehulp terecht. Eerst als huishoudhulp zorg, nu als huishoudhulp met dienstencheques. Ik ben heel blij met deze kans en met mijn werk.”
Het is opvallend hoe vlot Nada het Nederlands al beheerst. “Bedankt voor het compliment, maar het is nochtans een moeilijke taal. Ik heb veel gesproken met de mensen van het vluchtelingenproject en met mijn collega’s en klanten bij Familiehulp. Ik vind het zelf nog niet geweldig, maar ik doe mijn best om elke dag bij te leren.”