De thuiszorg is dé partner voor ouderen en hun mantelzorgers, nu en in de toekomst
Vandaag is het de Internationale Dag van de Ouderen, een dag waarop we extra aandacht schenken aan de senioren. Algemeen directeur Ann Demeulemeester vertelt hoe Familiehulp als thuiszorgorganisatie op verschillende manieren een belangrijke rol speelt in het leven van veel ouderen en hun mantelzorgers. Ze roept op voor meer investeringen in de thuiszorg, om ouderen op die manier zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen in hun thuisomgeving. Geen onbelangrijk gegeven als je weet dat 80% van de 80-plussers nog thuis woont!
Slagen we er als samenleving voldoende in om ouderen te koesteren, te waarderen en te ondersteunen? De vraag stellen is ze beantwoorden. En dat antwoord is dubbel. Ja, er is veel op ouderen gerichte zorg en ondersteuning. Thuiszorgorganisaties zoals Familiehulp spelen hierbij een cruciale rol. Maar helaas maakten de afgelopen maanden ook pijnlijk duidelijk dat niet alles loopt zoals het zou moeten. Vereenzaming en maatschappelijke kwetsbaarheid treffen ouderen harder dan andere leeftijdsgroepen. Bovendien kampen senioren met veel onbeantwoorde zorgnoden.
Als thuiszorgorganisatie beleven we deze dualiteit vanop de eerste rij. Onze duizenden verzorgenden, oppassers en huishoudhulpen bieden hun talrijke klanten dagelijks een warme en professionele zorg en ondersteuning. Dankzij die inzet – niet alleen van Familiehulp, maar ook van de andere thuiszorgorganisaties én van de vele mantelzorgers – kunnen honderdduizenden ouderen langer zelfstandig thuis blijven wonen.
En dat is zonder twijfel een heel goede zaak. Want ouderen die thuis wonen, blijven vaker langer lichamelijk actief en mentaal gezond. De thuiszorg en de eerstelijn spelen hierin een grote rol. Het is een spijtige vaststelling dat men onze sector daar niet altijd ten volle voor waardeert.
Als thuiszorgorganisatie worden we ook geconfronteerd met de problemen waarmee ouderen kampen: veel senioren wonen alleen of ervaren amper of geen sociale contacten meer. Iets wat de coronacrisis overigens nog eens pijnlijk duidelijk maakte. Die sterk toenemende vereenzaming en dat sociaal isolement van ouderen tegengaan, vormt anno 2020 een grote uitdaging voor een samenleving die zichzelf warm en open wil noemen.
Vooral hier speelt de thuiszorg een positieve rol. Naast zorg en ondersteuning bieden onze medewerkers hun klanten gezelschap en een luisterend oor. Een goed gesprek, psychosociale ondersteuning bij rouw of eenzaamheid: ontmoetingen vormen de kern van goede gezinszorg. Dat is ook het uitgangspunt van onze dagverzorgingshuizen NOAH, waar oudere klanten met een zorgbehoefte samen een leuke dag kunnen doorbrengen. Het doet ons telkens plezier om hen te zien openbloeien en van elkaars gezelschap te zien genieten.
Op een dag als vandaag kijk ik ook naar de toekomst. Door de toenemende vergrijzing heeft de thuiszorg steeds meer handen nodig. Voldoende aanwezigheid en continuïteit in de zorgverlening zijn cruciaal. Zo investeert Familiehulp in kwaliteit en in een gespecialiseerde aanpak van mensen met dementie, mensen met psychische problemen, mensen met kanker of mensen in kansarmoede. We zoeken naar manieren om nog meer aanwezig te zijn, zowel digitaal als via zorg op afstand. Met de steun van de mantelzorgers zorgen we er samen voor dat oudere mensen langer in hun vertrouwde huis kunnen blijven wonen, gaan we vereenzaming tegen en bieden we hen het comfort van warme en professionele zorg en ondersteuning.
Maar de besparingen in de gezondheidszorg wegen op onze werking. En dus moeten we als samenleving en als overheid keuzes durven maken. Willen we de groeiende noden kunnen bijhouden? Willen we ouderen de mogelijkheid geven om in hun thuisomgeving zelf hun zorg te organiseren? Dan moeten we meer investeren in de thuiszorg. Ik hoop dat deze boodschap vandaag net iets luider mag klinken…