Gespot in Het Laatste Nieuws: "Voor een pasgeboren baby zorgen is écht bijzonder"
Voor Saralie Devos (33) is verzorgende kraamzorg zijn bij Familiehulp de job van haar leven. «Ik ga elke dag met plezier werken. Ouders zijn zo dankbaar, en door de handige werkuren kan ik er ook voor mijn eigen gezin zijn.»
- Saralie Devos (33) uit Aarschot
- Werkt vier vijfde als verzorgende kraamzorg bij Familiehulp
- Woont in haar eigen huis met haar man Walter (37) en twee zonen Ferre (9) en Vince (7)
- € 1.700 Haar netto-inkomen
Saralie ervaart haar job bij Familiehulp als zeer gevarieerd. Elke dag heeft iets anders in petto. Als kraamverzorgende helpt ze jonge gezinnen in de eerste twaalf weken na de geboorte van hun baby. De eerste weken na de bevalling kunnen heel zwaar zijn voor ouders. Ik ben er om hen te ondersteunen bij de dagelijkse zorg voor hun kindje: een babybadje geven, een babymassage, de nageltjes knippen, tips geven over voeding... Ook geef ik advies over borst- of flesvoeding, schetst ze.
Ik schenk ook aandacht aan de rest van het gezin: spelen met broers en zussen, hen ergens mee helpen of klaarmaken voor school. Zo ontlast ik de ouders een beetje en zorg ik ervoor dat iedereen zich betrokken voelt. Daarnaast help ik met praktische zaken zoals het huishouden. Ik bereid gezonde maaltijden, help met de was en strijk, ruim de keuken op en stofzuig. Eén van de dingen die ouders het meeste waarderen, is mijn tiramisu. Zo'n extraatje hebben ze vaak negen maanden moeten missen. (lacht) Er zijn ook dagen waarop ik vooral een luisterend oor ben. Die combinatie maakt mijn job zo bijzonder.
Vertrouwen
De dankbaarheid van de ouders is voor Saralie het meest belonend. Het vertrouwen dat je krijgt om voor een pasgeboren baby te zorgen, is echt bijzonder. Soms komen ouders bij mij met zorgen of twijfels. Het feit dat ik hen kan geruststellen en helpen geeft me een enorm warm gevoel. Voor mij is het belangrijk om er ook op de moeilijkere momenten te zijn, want die 'roze wolk' is niet altijd even rooskleurig.
De gehuwde mama van twee werkt vier vijfde en verdient netto gemiddeld 1.700 euro per maand. Ik ben tevreden met dat bedrag. Ik ga elke dag met veel plezier naar mijn werk. Dat alleen al maakt mijn loon waardevoller. Bovendien kan ik mijn werkuren goed afstemmen op mijn eigen gezin. Ik werk dicht bij huis, van 8 tot 16 uur, waardoor ik er 's ochtends en 's avonds voor Ferre (9) en Vince (7) kan zijn. Dat is voor mij heel belangrijk, want ik wil aanwezig zijn bij hun hobby's en hen begeleiden waar nodig.
Verbouwingen
Zoals in veel gezinnen gaat een groot deel van het inkomen van Saralie en haar man Walter (37) naar de hypothecaire lening en de verbouwing van hun woning in Aarschot. Het huis is een work in progress, maar het is echt onze thuis. Dat betekent dat we ongeveer 150 euro per maand voor de renovatie reserveren. Voor onze lening betalen we 605 euro per maand.
We merken heel goed dat alles duurder is geworden, vooral de boodschappen. Daar geven we wekelijks gemiddeld 180 euro aan uit. Mijn sportabonnement bij Infraligne — in een infraroodcabine — kost me 99 euro per maand. Voor onze abonnementen voor internet en drie gsm's samen betalen we maandelijks opgeteld 120 euro. De energiefactuur bedraagt 190 euro per maand. Ook de hobby's van de kinderen nemen een hap uit ons budget: de voetbalclub kost 295 euro per jaar, taekwondo 180 euro en de scouts 50 euro. Walter werkt als winkelbediende en we komen vlot rond, de ene maand al beter dan de andere. Het is niet altijd makkelijk om te sparen, maar we proberen wel geld opzij te zetten waar het kan.
Tweedehands
De Vlaams-Brabantse gaat bewust met geld om. Ik let goed op onze uitgaven en probeer verspilling te voorkomen. We geven zo'n 50 euro per maand uit aan dingen die ons als gezin samenbrengen, zoals uitstapjes. Al besparen we daar wel wat op om genoeg over te houden voor de jaarlijkse vakantie. Voor uitstapjes kijk ik vooral naar promo-acties via de voordeelcentrale van Familiehulp.
Saralie besluit met enkele nuttige bespaartips. Plan je boodschappen goed, zodat je niet meer koopt dan nodig. Ook is het slim om dingen tweedehands te kopen. Zo vond ik mijn handtas van Guess voor 25 euro in plaats van 160 euro. Het kaartje hing er zelfs nog aan! Ik hoef niet altijd het nieuwste of duurste te hebben om tevreden te zijn, maar probeer creatief te zijn en bewuste keuzes te maken.
Beste koop
Zonder twijfel ons huis, een open bebouwing, voor 190.000 euro, in 2011. Hoewel er nog werk aan is, is het echt onze thuis. Het geeft ons een warm en veilig gevoel, en we bouwen er elke dag verder aan om het nog beter te maken.
Duurste koop
Mijn twee kinderen, zonder twijfel. (lacht) Gevolgd door ons huis.
Grootste miskoop
Ooit kocht ik haarextensies voor 300 euro, maar het bleek een slecht idee, want ze stoorden mij enorm. Ik heb ze er snel laten uithalen.
Wat als je de lotto wint?
Mijn gezin mee- nemen voor een onvergetelijke reis naar Japan. Dat land fascineert me enorm. Daarna zou ik geld opzijzetten voor mijn kinderen. Ik wil hun een mooie toekomst kunnen bieden.
Maakt geld gelukkig?
Geld maakt het leven makkelijker, maar echt geluk komt van de warmte van een gezin, een partner die van je houdt en goede vrienden.
Dit artikel verscheen in Het Laatste Nieuws op 19/10/2024. Artikel van Thomas Rosseel en foto van Steven Richardson.