Familiehulp werft eerste Oekraïense vluchteling aan

Op maandag 28 maart 2022 treedt een eerste vluchteling uit Oekraïne in dienst bij thuiszorgorganisatie Familiehulp. “We zijn erg verheugd dat we op deze manier een bijdrage kunnen leveren aan de opvang en integratie van mensen uit het oorlogsgebied.”

Sinds de start van de oorlog in Oekraïne richten overheidsinitiatieven zoals #PlekVrij en #WerkplekVrij zich specifiek op de opvang, huisvesting en tewerkstelling van Oekraïense oorlogsvluchtelingen. “Vanuit haar engagement als maatschappelijk verantwoorde onderneming wil Familiehulp de noodzakelijke solidariteit naar deze mensen tonen”, aldus algemeen directeur Ann Demeulemeester. “We zijn blij dat we reeds zo snel ons steentje kunnen bijdragen. We kunnen alleen maar bewondering hebben voor de motivatie van deze mensen om hun leven terug op de rails te krijgen.”

Op zoek naar gemotiveerde medewerkers

Dat Familiehulp zo snel kan schakelen, komt ook door het feit dat de thuiszorgorganisatie altijd op zoek is naar gemotiveerde medewerkers. “Net zoals de hele zorgsector is het ook voor ons niet gemakkelijk om alle vacatures ingevuld te krijgen”, vertelt Ann Demeulemeester. “Dat geldt zowel voor verzorgenden, huishoudhulpen als middenkader. De situatie van de oorlogsvluchtelingen – mensen op zoek naar een verblijfplaats en een inkomen – en de krapte op onze eigen arbeidsmarkt vormen zo twee factoren die perfect samengaan. We hebben jobs beschikbaar over heel Vlaanderen en Brussel, dus dit is slechts het startschot.”

Sterke omkadering en begeleiding voor nieuwe collega’s

Familiehulp zal nieuwe medewerkers uit oorlogsgebied zo snel mogelijk een goed omkaderde structuur en stabiliteit bieden. “Als onderneming dienstencheques onderscheidt Familiehulp zich door haar zware investeringen in de persoonlijke coaching, individuele begeleiding en psychosociale ondersteuning van medewerkers”, aldus directeur dienstencheques Thomas Dupon. “Het spreekt voor zich dat deze omkadering extra belangrijk is voor nieuwkomers.”

“Concreet voorzien we onder andere taalondersteuning, begeleiding via persoonlijke coaches, nauwe contacten met het gastgezin of familie en administratieve ondersteuning. Bovendien biedt een job als huishoudhulp dienstencheques de nodige flexibiliteit (bijvoorbeeld via een uurrooster op maat). Zo krijgen deze mensen alle tijd om een evenwicht te vinden tussen hun nieuwe job, hun nieuwe leefomgeving en hun gezin. Daarnaast stemmen we ook met onze klanten af hoe we de samenwerking optimaal kunnen laten verlopen.”