Familiehulp strijdt mee tegen passief roken
Vandaag lanceerde het Vlaams Instituut Gezond leven in samenwerking met de VVDG de campagne ‘Jouw huis, mijn werkplek’. Daarmee willen ze passief roken op de werkplek bespreekbaar maken. Familiehulp werkt graag mee aan deze campagne, want onze duizenden verzorgenden en huishoudhulpen komen dagelijks thuis bij cliënten die roken.
Cliënt Jozef Van de Velde is zo iemand. Samen met huishoudhulp Hilde Noppen getuigt hij hierover in de media. Het fragment op het VRT-journaal kan je hier bekijken: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/09/27/een-nieuwe-campagne-tegen-passief-roken-jou-rook-mijn-werkpl/
Familiehulp voert al langer een preventiebeleid rond passief roken. Zo vragen we al onze rokende cliënten om niet te willen roken in de nabijheid van onze huishoudhulpen en verzorgenden. We streven namelijk naar een rookvrije en gezonde werkomgeving voor al onze medewerkers.
“Concreet hebben we in onze cliëntenbrochure en onze folder een algemene richtlijn rond roken opgenomen”, zegt Marleen Maes, preventieadviseur bij Familiehulp. “Wanneer een cliënt blijkt te roken, brengen we deze richtlijn uiteraard ter sprake. We maken gerichte afspraken rond het roken, bij voorkeur tijdens de intakegesprekken. Vaak levert dit goede resultaten op. Er is veel wederzijds begrip tussen cliënten en onze werknemers. In een beperkt aantal gevallen is er meer overleg nodig en in het slechtste geval kunnen we eventueel de samenwerking stopzetten. Maar dat is gelukkig héél uitzonderlijk.”
Of om het met de woorden van cliënt Jozef Van de Velde te zeggen: "Het is allemaal een kwestie van wederzijds respect."