Familiehulp start met opvoedingsondersteuning in Antwerpen

Familiehulp start met opvoedingsondersteuning in Antwerpen

Familiehulp biedt opvoedingsondersteuning in Antwerpen

Familiehulp start vanaf 1 januari 2018 met een equipe opvoedingsondersteuning. Concreet gaan verzorgenden tussen 17 uur en 20 uur langs bij vaak kwetsbare gezinnen om te helpen bij opvoedende taken en het gezinsritueel. Daarnaast geven ze pedagogisch advies en zetten ze ouders op weg om een sociaal netwerk uit te bouwen.

Zoals het woord letterlijk zegt, wil opvoedingsondersteuning ouders ondersteunen bij de opvoeding van hun kinderen. “We proberen de kennis en de competenties rond opvoeding te vergroten”, aldus Gina Koster, regiodirecteur bij Familiehulp Antwerpen. “We antwoorden op vragen van ouders, geven praktische tips en advies en stimuleren heb om zelf oplossingen te zoeken. We helpen ouders om op termijn meer structuur in hun gezinsleven te krijgen en hun zelfredzaamheid te vergroten. We zetten hen ook op weg om een sociaal netwerk uit te bouwen.”

Concreet zullen verzorgenden van Familiehulp kinderen helpen bij hun huiswerk en begeleiden ze de ouders bij verzorgende taken als wassen, uitkleden, maaltijden bereiden of kinderen in bed stoppen. “Zo verlichten we bepaalde huishoudelijke en opvoedende taken”, zegt Gina Koster. “Daarom komen onze verzorgenden langs tussen 17 uur en 20 uur. Voor een gezin is de avond namelijk vaak druk en meer belastend. Maar in het weekend kunnen mensen ook tussen 8 uur en 20 uur een beroep op ons doen.”

Stad Antwerpen: een groot doelpubliek voor opvoedingsondersteuning

Volgens Familiehulp bestaat er in de stad Antwerpen en de districten een groot doelpubliek voor opvoedingsondersteuning. “We krijgen hier voldoende signalen over”, gaat Gina Koster verder. “Vaak gaat het om alleenstaande ouders, ouders met een psychische kwetsbaarheid of gezinnen met weinig financiële middelen. Tegelijk is opvoedingsondersteuning er ook voor gezinnen die kampen met tijdelijke fysieke ongemakken, zoals de naweeën van een operatie of een zware ziekte.”

Opvoedingsondersteuning: samenwerking met andere organisaties

De verzorgenden van Familiehulp volgen de situatie van elk gezin nauwlettend op. “Bij ernstige problemen zullen we andere organisaties inschakelen, zoals bijvoorbeeld de diensten van Integrale Jeugdhulp”, aldus Gina Koster. “Die beoordelen dan of er meer intensieve hulp en begeleiding nodig is.”

“Maar Familiehulp wil via opvoedingsondersteuning in de eerste plaats een partner zijn van ouders die onzeker zijn of met kleine moeilijkheden kampen. Vertrouwen tussen de gezinsleden en onze verzorgende is daarbij erg belangrijk. Het is ook een laagdrempelige zorg, waarbij we vaak op een informele manier inspelen op vragen en onzekerheden rond opvoeding.”