Familiehulp en Dominiek Savio lanceren NAHdine-project
Familiehulp en Dominiek Savio slaan – met steun van de Koning Boudewijnstichting - de handen in elkaar met de opstart van het project NAHdine, dat West-Vlamingen met een niet aangeboren hersenletsel (NAH) wil ondersteunen. Het officiële startschot werd vorige week donderdag gegeven, tijdens een gemeenschappelijke vormings- en inspiratienamiddag voor de medewerkers en een persmoment. “Concreet willen we mensen met een NAH terug meer zelfstandig laten functioneren in hun thuisomgeving, door hen bepaalde handelingen opnieuw aan te leren."
NAH: niet aangeboren hersenletsel
Elk jaar worden ongeveer 50.000 Vlamingen getroffen door een NAH, een niet aangeboren hersenletsel. De oorzaken kunnen divers zijn: een ongeval, een herseninfarct of een hersenbloeding. Bij ongeveer 15.000 mensen is dit letsel blijvend, waardoor zij vaak zorg of gerichte hulp nodig hebben.
“Het NAHdine-project wil in West-Vlaanderen deze mensen ondersteunen”, vertelt Kimberley Dumarey van Dominiek Savio. “Concreet willen we hen terug meer zelfstandig laten functioneren in hun thuisomgeving. Dit gebeurt door ze bepaalde handelingen opnieuw aan te leren, zoals huishoudelijke taken, boodschappen doen of het openbaar vervoer nemen.”
Familiehulp en Dominiek Savio: expertise via tandemwerking
“Deelnemers aan het NAHdine-project worden intensief begeleid door een ergotherapeut van Dominiek Savio en een verzorgende van Familiehulp”, aldus Nancy Craeynest, regiodirecteur bij Familiehulp Roeselare. “Zij gaan bij de mensen thuis trainingssessies geven, en hen heel nauw betrekken bij het proces. We vertrekken steeds vanuit de eigen keuzes, wensen en talenten van de klant en de mantelzorger.”
“Het unieke aan dit project is dat onze verzorgenden en de ergotherapeut in tandem werken, waardoor zij hun expertise uit de eerstelijnszorg en de gehandicaptenzorg kunnen uitwisselen. Via veelvuldige intervisiemomenten gaan we dit proces bovendien nog versterken. Zo vormt onze samenwerking een extra troef, zowel voor ons als voor onze klanten.”
Het NAHdine-project wordt voor drie jaar uitgerold. “We hopen daarna op een positieve evaluatie, zodat we intensief kunnen blijven samenwerken rond de zorg voor personen met een NAH.”