Energiezuinige badkamer en wasplaats
Besparen op energie in de badkamer of het washok? Het kan!
Hieronder leg ik je uit waar je hier al snel verandering in kan brengen.
Douche of bad?
De energiezuinige keuze gaat uit naar een (in tijd beperkte) douche. Een uurtje onder de douche gaan staan, kan deze conclusie wel keren. ;)
Een handige tip die we alvast willen meegeven: installeer een spaardouchekop. Deze verbruiken minder dan 7L/minuut. Douchen voelt hetzelfde aan als bij een gewone douchekop, maar doordat het water trager doorstroomt, zorgt het voor een lager verbruik. Ideaal dus!
Wil je er het maximum uithalen? Douche dan een minuut minder lang dan anders en zet de kraan toe tijdens activiteiten in de douche waarvoor je niet onder het water blijft staan (zoals bijvoorbeeld tijdens het scheren).
Wassen en drogen
Dat een wasmachine en een droogkast grootverbruikers zijn, valt niet onder stoelen of banken te steken.
Wie al een digitale teller heeft, kijkt best uit om niet alles in de piekuren en tegelijk te laten draaien. Vroeger was dit heel handig, tegenwoordig is dit heel duur. Plan je was en droogmomenten dus iets beter in. Wie van thuis uit kan werken, heeft hier alvast een voordeel.
Wassen moet toch gebeuren, dus pak dit goed aan. Draai geen halve machines om te beginnen. Zonde van het verbruik! Vul je wasmachine voldoende, maar hou zeker de ruimte van een hand vrij.
Je trommel overladen is enkel nadelig voor de werking van de machine. Laat de was ook zeker goed zwieren. Merk je op dat de was nog te nat is? Zet de wasmachine dan nog even aan op zwieren alleen. Te natte was in de droger stoppen, zorgt ervoor dat de droogkast veel langer moet draaien en dus meer verbruikt.
Wil je helemaal energiezuinig werken, laat de droogkast dan voor wat het is en hang je gewassen kleren op een rek te drogen. Hier heb je wel wat plek voor nodig, maar tegenwoordig kan je al een makkelijk rek vinden om de was bijvoorbeeld te drogen te hangen boven je bad. Dit werkt plaats besparend. Indien je voorkeur toch uitgaat naar een droogkast, hou dan zeker het energielabel in de gaten bij je aankoop. Lees hier waarom.
Als je toch gebruik maakt van een droogkast, creëer dan ruimte tussen je wasgoed. Dit is heel herkenbaar voor velen: je zet de droogkast aan en het lijkt wel of alle kledij verweven zit in een grote bal die ronddraait. Hierdoor is je wasgoed niet volledig droog of draait de machine veel langer dan nodig. Ik geef je meteen dé oplossing mee: gebruik droogballen in je droogkast! Ze creëren ruimte tussen je wasgoed, waardoor alles beter kan drogen en dus sneller klaar is.
Alle tips op een rijtje
- Wassen op 30 °C is meer dan voldoende.
- Zijn je kleren écht vuil, dan kan je de temperatuur hoger zetten, maar dit is de dag van vandaag niet echt meer nodig.
- Maak gebruik van de eco-stand op 60°C voor een kookwas.
- Draai geen halve machines.
- Laat je was goed zwieren.
- Laat je was drogen op een rek.
- Gebruik droogballen in droogkast.