Strijktips
Er lijkt vaak geen einde te komen aan die uitpuilende mand strijk. Je mag nog zo goed alles uithangen en opplooien, je kan er soms niet aan ontsnappen. Een aantal tips zijn in dat geval nuttig.
Strijkspray
Wat is het, hoe werkt het en kan je strijkspray zelf maken?
De bedoeling van deze spray is de vezels van je kledingstuk te ontspannen, een strijkspray heeft namelijk dezelfde werking als wasverzachter.
- Eigen strijkspray maken? Vul een plantenspuit met 9/10 water en 1/10 wasverzachter, schud goed en spuit op de ergste kreuken.
Strijkijzer
Het materiaal waarmee je strijkt is minstens even belangrijk als de manier waarop je strijkt. Controleer altijd eerst de zool van je strijkijzer. De verschillende soorten vezels in onze kledij smelten of verbranden wanneer je te warm strijkt. Dit veroorzaakt de zwarte of bruine aanslag op de zool van je strijkijzer.
Indien het strijkijzer vuil is, moet je het eerst en vooral reinigen. Er bestaan hiervoor speciale sticks. Heb je die niet in huis? Gebruik dan een wondersponsje of schoonmaakazijn:
- Giet een scheutje azijn in een ovenschotel.
- Laat de zool van je strijkijzer er 10 minuten in rusten.
- Na 10 minuutjes kan je alle vuil makkelijk met een sponsje verwijderen.
- Vul nu je strijkijzer met gedestilleerd water en laat stomen.
Kalk in je strijkijzer komt van het water dat je gebruikt.
- Tip: je kan in je gemeente info krijgen over de hoeveelheid restwaarde je leidingwater bezit. Hoe hoger die restwaarde, hoe meer kalkafzetting je krijgt in je strijkijzer.
Orden je strijkmand
Je kledij sorteren in je strijkmand is altijd een goed idee. Leg kledingstukken die op een lage temperatuur gestreken moeten worden samen in je mand en doe hetzelfde voor kledingstukken die een hoge temperatuur vereisen. Wist je dat er reeds strijkijzers bestaan met een smarttechnologie die de stof van je kledingstuk detecteren? Zo loop je nooit het risico om te warm te strijken.
En vergeet niet: de labels aan de binnenkant van je kledij hangen er niet zomaar!
Strijkvlekken verwijderen
Strijkvlekken verwijderen is een beetje als toveren. Een goeie tip is waterstofperoxide. Je kan dit kant en klaar kopen in de supermarkt (meestal te vinden in de buurt van verband en pleisters).
Een vreemd fenomeen dat je misschien al eens opviel: je strijkt je blouse en merkt dat de stof begint te blinken. Hoe komt dat nu?
- Wanneer je synthetische vezels te warm strijkt, beginnen deze vezels te blinken omdat ze smelten. Het gebeurt dat de vezel na een tijdje volledig afkoelt en het blinkende effect verdwijnt. Gaat het om een heel delicate vezel en ben je bang om je kledij te beschadigen? Hang het kledingstuk dan op een kapstok in de badkamer wanneer je een douche neemt, De stoom ontspant de vezels en doet de kreuken verdwijnen. Je kan je kledij eveneens stomen met je strijkijzer terwijl het op de kapstok hangt. Raak het kledingstuk niet aan met je ijzer, maar stoom op een afstand van 5 cm van je kledingstuk.
- Wees steeds voorzichtig met broekzakken in stoffen broeken of geklede herenbroeken. Je zal niet de eerste zijn die aan het stomen slaat en er blinkende afgetekende broekzakken aan overhoudt. Dit komt omdat je meerdere lagen stof in één keer aan strijken bent. De druk op de naden verhoogt waardoor deze doorprinten. Strijk een broek daarom zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant.
- Je kan het blinkend effect verminderen door een strijkplankhoes te kopen met een extra laag wattine. Deze extra laag zal helpen om de druk te verminderen. Probeer vooral niet te hard te duwen op je strijkijzer, dit maakt het alleen erger.
Rugpijn tijdens en/of na het strijken?
Je strijkplank staat waarschijnlijk verkeerd ingesteld.
De ideale positie van je strijkplank is tussen heup- en ellenboog. Zo voorkom je overbelasting. Het helpt ook niet om uren aan een stuk te strijken. Repetitieve bewegingen zijn immers vaak de oorzaak van gewrichtspijnen. Neem geregeld een pauze en beweeg voldoende, met andere woorden: zet je favoriete muziek open schud alles even los. Je zal zien dat je het verschil zo voelt!