Familiehulp dankbaar na coronamaatregelen voor sector dienstencheques
Vlaams minister van Werk Hilde Crevits heeft een reeks maatregelen genomen om de sector van de dienstencheques tijdens de coronacrisis te ondersteunen. Familiehulp dienstencheques, een van de grotere dienstencheques-ondernemingen in Vlaanderen en Brussel, toont zich erg dankbaar voor deze extra zuurstof.
Steunmaatregelen van de overheid
Vlaams minister van Werk Hilde Crevits heeft de voorbije dagen een reeks maatregelen bekend gemaakt om de sector van de dienstencheques te ondersteunen. Het doel is om de dienstencheques-ondernemingen extra middelen te geven om de zware kosten van deze crisis te kunnen opnemen. Het gaat dan onder andere om het beschermingsmateriaal voor de medewerkers, vaste kosten en de grotere verplaatsingen. Alle ondernemingen kunnen van deze maatregelen gebruik maken, ook als ze vandaag gesloten zijn en beslissen om hun dienstverlening terug op te starten.
Concreet wordt de geldigheid van dienstencheques die tijdens deze crisismaanden vervallen met drie maanden verlengd (van 12 naar 15 maanden). Voor ondernemingen die open blijven, verhogen de subsidies voor dienstenchequeprestaties met 8,64 euro (van 14,36 euro tot 23 euro) gedurende een maand. In het kader van het rentabiliteitsonderzoek in de sector wordt ook bekeken of het indexeringspercentage van de sectorale subsidies verder moet verhogen.
De zware impact van de coronacrisis op de sector van de dienstencheques
De maatregelen zijn van harte welkom, want de huidige coronacrisis heeft zware gevolgen voor de sector van de dienstencheques. Zo is momenteel zeven op de tien van de ondernemingen gesloten. De ondernemingen die wel open zijn, verlenen een verminderde of minimale dienstverlening die voornamelijk gericht is op kwetsbare klanten. Heel wat bedrijven uit de sector hebben voor hun werknemers dan ook tijdelijke werkloosheid aangevraagd. Bovendien verwacht de overheid een verdere daling van de prestaties tot ongeveer 75%.
De noodzaak van poetsen en huishoudelijke hygiëne
Familiehulp dienstencheques, een van de grotere dienstencheques-ondernemingen in Vlaanderen en Brussel, toont zich erg dankbaar voor de extra zuurstof. “We zijn ervan overtuigd dat in deze periode schoonmaken voor veel mensen wél essentieel is”, vertelt algemeen directeur Ann Demeulemeester. “Het gaat dan over mensen met fysieke beperkingen, mensen met een handicap, mensen die er alleen voor staan, de vele duizenden zorgverstrekkers, mensen in de voedingssector en gezinnen die in deze situatie onder druk staan. Zij hebben huishoudelijke hulp en hygiënische ondersteuning nodig.”
De voorbije weken moest ook Familiehulp de werking van haar afdeling dienstencheques anders organiseren. “We focussen onze dienstverlening nu op de klanten die het om verschillende redenen echt nodig hebben”, gaat Ann Demeulemeester verder. “We zijn onze medewerkers erg dankbaar voor hun engagement en begrip in deze periode. We zien de maatregelen van minister Crevits dan ook met veel dankbaarheid tegemoet.”