Familiehulp werkt mee aan project ‘Stage in de zorg’

Het is geen geheim dat de zorgsector voortdurend op zoek is naar talentvolle en geëngageerde medewerkers. De provincie Antwerpen wil daarom zoveel mogelijk studenten en werkzoekenden begeleiden naar een baan in de zorg. Dit gebeurt onder meer via het nieuwe project ‘Stage in de zorg’, dat stageplaatsen zoekt voor leerlingen uit het zevende jaar thuis- en bejaardenzorg/zorgkundige. Bij Familiehulp zijn deze stagiairs alvast hartelijk welkom. “We willen de eerste kennismaking met de job zo aangenaam mogelijk laten verlopen.”

Werken in de zorg: een knelpuntberoep

De zorgsector is volop op zoek naar nieuwe medewerkers. Het beroep van verzorgende en zorgkundige staat niet voor niets in de lijst van knelpuntberoepen van de VDAB. Om een voorbeeld te geven: in de provincie Antwerpen telde VDAB het voorbije jaar 830 vacatures voor zorgkundige, terwijl er maar een kleine 400 mensen een job als zorgkundige zochten. Om de instroom naar de zorg een duwtje in de rug te geven, heeft de provincie Antwerpen het nieuwe project “Stage in de zorg” opgestart.

“Als provincie gaan we actief op zoek naar goede stageplaatsen in de gezinszorg voor leerlingen uit het 7de jaar thuis- en bejaardenzorg/zorgkundige”, vertelt gedeputeerde Peter Bellens. “Dat gebeurt via een matchmaking-systeem, dat stageaanvragen van scholen bundelt en naar de juiste zorgorganisaties stuurt. Zo worden vraag en aanbod beter op elkaar afgestemd.”

“De stagiairs kunnen tijdens de stage hun competenties aanscherpen en op een aangename manier kennis maken met het beroep van verzorgende of zorgkundige”, gaat Peter Bellens verder. “Het is namelijk belangrijk dat de competenties van werkzoekenden nauw aansluiten bij het gevraagde profiel. Door deze ervaring vergroot de kans dat stagiairs na hun studies doorstromen naar een vaste job. Zo krijgen we niet alleen meer mensen aan het werk in de zorgsector, ook de kwaliteit van de zorgverlening gaat erop vooruit. Het is voor iedereen een win-win situatie.”

Familiehulp verwelkomt stagiairs met open armen

Niet elke zorgorganisatie staat echter te springen om stagiairs te begeleiden. “Het vraagt extra tijd en energie”, zegt Tom Janssen, partner medewerkersbeleid bij Familiehulp. “Zeker in de thuiszorg, waar verzorgenden de stagiairs intens begeleiden in een 1-op-1-relatie. Nochtans zijn stages en stagiairs van onschatbare waarde. Ze zorgen in een organisatie voor een instroom van nieuwe en bekwame mensen. Daarom investeert Familiehulp sterk in opleiding en begeleiding van stagiairs. En daar plukken we de vruchten van, want we vinden sneller getalenteerde en gemotiveerde medewerkers.”

Tinne Aerts, verzorgende in NOAH Merksplas: “Aanvankelijk wou ik verder studeren als animator. Maar door mijn stage bij Familiehulp ben ik van idee veranderd. Met mensen bezig zijn, doe ik graag: wassen, koken, strijken, boodschappen doen,… Als verzorgende kan je mensen bieden wat ze zelf vragen. Ik heb geen spijt van mijn keuze.”