Familiehulp neemt meerdere lokale activiteiten dienstencheques over
De voorbije maanden heeft Familiehulp vzw verschillende lokale dienstencheques-activiteiten overgenomen, onder andere in Zedelgem, Oostrozebeke en Limburg. Vanuit een sterke lokale verankering staat Familiehulp via deze overnames garant voor werkzekerheid, financiële stabiliteit en een brede kwalitatieve dienstverlening naar huidige en toekomstige klanten.
Overnames in Limburg en West-Vlaanderen
Afgelopen zomer rondde Familiehulp de overname af U’niK, een vzw die zich toelegt op huishoudelijke ondersteuning in Midden-Limburg en het Maasland. “Het ging om een totaal van 170 werknemers en 1.100 klanten”, aldus Dirk Van Laethem, operationeel directeur bij Familiehulp. Voor de overname telde Familiehulp 360 medewerkers en 2.200 klanten dienstencheques in Limburg.
In het najaar vonden twee overnames van activiteiten dienstencheques plaats in West-Vlaanderen: eentje in Zedelgem – goed voor 213 klanten en 18 huishoudhulpen dienstencheques – en eentje in Oostrozebeke. “In Zedelgem ging het om de activiteiten dienstencheques van het lokale OCMW”, vertelt Dirk Van Laethem. “In Oostrozebeke over VZW Dienstenwinkel, met ook daar een sterke link met het lokale bestuur.” In beide gemeentes is de effectieve inkanteling van de werking dienstencheques binnen Familiehulp voorzien tegen respectievelijk 1 januari en 28 februari 2023.
Bredere dienstverlening vanuit sterke lokale verankering
Waarom kiezen lokale besturen vaker voor een overname door een sterke speler als Familiehulp? “In de eerste plaats bieden wij onze partners een kwalitatieve dienstverlening”, zegt Dirk Van Laethem. “Naast huishoudelijke hulp met dienstencheques beschikt Familiehulp over een ruim aanbod aan gezinszorg, dagverzorging, avondzorg, karweihulp of kraamzorg. Mensen wonen steeds langer zelfstandig thuis. Tegelijk zien we als thuiszorgorganisatie meer diverse en specifieke zorgnoden ontstaan. Door nauw samen te werken met lokale besturen kunnen we hun inwoners die gewenste zorg en ondersteuning aanbieden, en dit vanuit een sterk regionale werking.”
Ook het financiële aspect speelt een grote rol. “Door hun activiteiten aan een sterke en betrouwbare partner als Familiehulp over te dragen, kunnen lokale besturen de tewerkstelling van hun werknemers garanderen. De mensen van VZW Dienstenwinkel zochten bijvoorbeeld ook naar een overnemer met meer operationele mogelijkheden.”
De overnames vormen op die manier een win-win situatie voor alle partijen. “De lokale besturen verkregen financiële stabiliteit en werkzekerheid, terwijl hun klanten dankzij onze nauwe samenwerking kunnen genieten van het ruime zorgaanbod van Familiehulp. Bovendien kan Familiehulp dienstencheques op die manier haar personeelsbestand op peil houden. En dat is in deze tijden allesbehalve evident, want de sector van de dienstencheques zag het afgelopen jaar liefst 10% van het personeel vertrekken.”